Over ons

de Initiatiefnemers

Wij zijn Loet & Ivo, de initiatiefnemers en tuinders van de Groentegaard. We ontmoetten elkaar in Wageningen in 2016, eerst als achterburen en al snel als partners! Hier studeerden we in de richtingen bos- en natuurbeheer en agro-ecologie (Loet) en agri-voedselketens en klimaatwetenschap (Ivo). We merkten hoe lastig het was om impact te maken van achter een bureau, en besloten samen de handen uit de mouwen te steken: In Schotland beheerden we 2 jaar lang de West Ardnamurchan Community Garden, een tuinderij met afzetmarkt aan de lokale gemeenschap, winkels, horeca en bezoekers. Het gaf ons enorme voldoening om goed, duurzaam voedsel te telen voor een aanzienlijk deel van de omgeving. En bovenal: Het werk zelf voelde alsof het een fulltime hobby was, continu zin om weer aan de slag te gaan. De som was snel gemaakt: Als het daar kan, kan dat in Nederland ook! Ruim 2 jaar lang hebben wij gezocht hoe daar vorm aan te geven, en de Groentegaard is daar het trotse resultaat van.

Ivo Helwegen

Koken en eten zijn altijd al grootse hobby’s van mij. Als ik wakker word denk ik aan wat de pot die avond schaft, en ik ben altijd op uitkijk naar nog lekkerdere ingrediënten en combinaties. Groenten zijn altijd leidend in wat ik eet: er zijn zo veel verschillende soorten, smaken, texturen, kleuren, altijd is iets bijzonders mogelijk. Als tuinder heb ik het voorrecht om heel de dag met mooie producten bezig te zijn!

Soms krijg ik de vraag waarom ik een praktisch beroep wil uitoefenen met een theoretische studie-achtergrond. Juist dit werk vind ik heel cognitief en moet ik veel bij nadenken: Er zijn zo veel opties in de planning, gewassencombinaties, efficiënte werkwijzen dat de tuinderij voelt als een groot laboratorium, de teelt als een onophoudelijk experiment met hele snelle feedback loops en resultaten. En het resultaat geeft mij heel veel voldoening: Door mijn werk kan een flink deel van mijn zichtbare omgeving genieten van goed geteelde groenten.

Loet Paulussen

“Door de ecologische achtergrond van mijn opleiding raakte ik gefascineerd door de natuurlijke processen in ons landschap. De ecologische processen die aan de ene kant een complex geheel vormen en aan de andere kant zo logisch zijn. Het herstellen van deze prachtige processen boeide me en ik wilde ermee aan de slag. Niet vanaf mijn computer, maar in het veld met mijn vingers in de aarde. 

Na 2 jaar als tuinder in Schotland te hebben gewerkt, werd er een link gelegd tussen mijn interesses die mij uiteindelijk overtuigde om te starten met de Groentegaard: Door een landschap te ontwikkelen waar ruimte is voor deze natuurlijke processen en voedsel te produceren, profiteren niet alleen dieren en alle andere organismen van deze rijkdom, maar ook de mensen uit de omgeving door hen toegang te geven tot gezonde en lekkere producten. Dit verbindt de mens niet alleen met elkaar, maar ook met waar hun voedsel vandaan komt en dus hun omgeving. Een win-win situatie, waarin ik al mijn tijd en energie wilde stoppen en die mij ook nog eens de kans biedt om zoveel mogelijk lekker buiten aan de slag te gaan. 

Het werken in de buitenlucht op het land geeft me energie en ontwikkelt het oog hebben voor detail. Ik ervaar de omgeving met al mijn zintuigen en leer daarmee die ecologische proccessen steeds beter begrijpen. Niks geeft meer voldoening dan na zo’n dag werk, uitgeblust op de bank te ploffen, wetende dat tal van huishoudens zich ten goede doen aan onze lekkere groenten!”